Van irritatiefactor naar ranking factor: optimaliseer de snelheid van uw website

Leestijd2 minuten

In de ergernissen top-10 van online bezoekers staat de snelheid waarmee uw website laadt hoog genoteerd. Moet iemand 5 seconden of langer wachten totdat uw pagina tevoorschijn komt, dan is de kans groot dat diegene wegklikt. Een trage website roept vraagtekens op: wat zou er mis kunnen zijn? En ook Google ziet liever dat uw website zo vlot mogelijk functioneert op alle apparaten. Page speed is een factor die in belangrijke mate meeweegt bij het ranken van uw website. Maar hoe snel laadt uw website eigenlijk? Scoort u al een dikke voldoende of is er nog verbetering mogelijk?

In onze dagelijkse praktijk zien wij maar al te vaak dat de laadsnelheid van veel websites en webshops te wensen over laat. Tegelijkertijd is het niet altijd even makkelijk om een goede page speed te realiseren. Het draait altijd om het vinden van de juiste balans tussen snelheid en kwaliteit. U wilt dat uw website op alle apparaten (mobiel, desktop, tablet) goed werkt en uw afbeeldingen snel tevoorschijn komen. Maar zonder dat de kwaliteit van die afbeeldingen in het gedrang komt. Een mooie slider op uw homepage ziet er goed uit, maar vaak funest voor de laadtijd. En zo zijn er nog meer, allesbehalve makkelijke, keuzes die u moet maken.

Conversieverlies door trage website

Mocht u nog niet zijn overtuigd van het belang van een snelle website: de volgende cijfers spreken hopelijk boekdelen (zie infographic). Een vertraging van 1 seconde in de laadtijd van uw website zorgt voor 11% minder pageviews, 16% minder tevredenheid van uw klanten en (!) 7% verlies in conversies. Vooral dat laatste hakt erin (of niet?). Is uw website te traag, dan betekent dit dat 7 op de 100 mensen niet meer bij u terugkeren om te kopen. Werk aan de winkel dus.

Google Pagespeed

Infographic Google Pagespeed

Test zelf uw page speed

Met Google Page Speed Insights kunt u eenvoudig ontdekken hoe snel uw website is. Er rolt een score uit op een schaal van 1 tot 100, zowel voor uw mobile website als voor de desktop variant. Groen is goed. Oranje is gemiddeld. Rood is ‘onder de maat’. Opmax Online Marketing & More stelt een score van minimaal 80% als ondergrens voor zowel mobiel als desktop. Mobiel is daarnaast voor veel bedrijven al belangrijker dan de desktopversie. En ook Google stimuleert het mobiel gebruik en hecht grote waarde aan sites die mobiel snel laden.

De Google Page Speed tool geeft u gelijk een aantal suggesties ter verbetering. Bijvoorbeeld om bepaalde afbeeldingen die te groot zijn te comprimeren en zo de laadsnelheid omhoog te brengen. Handig is dat u onderaan de analyse direct de mogelijkheid heeft om geoptimaliseerde afbeeldingsbestanden voor uw pagina te downloaden. Gebruikt u deze afbeeldingen vervolgens in uw website, dan schiet de laadsnelheid vaak direct al omhoog.

Technisch vindbaarheidsrapport voor SEO

Page speed is ook een van de ruim 30 punten die wij beoordelen en meenemen in ons technisch vindbaarheidsrapport Een waardevol document dat u inzicht geeft in de technische status van uw website of webshop. En waarin u aanbevelingen krijgt hoe u uw site of shop op-en-top klaar kunt maken voor het succesvol inzetten van SEO.

Heeft u interesse in ons technisch vindbaarheidsrapport?

Neem dan contact op met Mark Eurlings. Hij kan u dan direct meer vertellen over de do’s en don’ts bij het optimaliseren van uw page speed: tel. 0475 – 85 49 94, mark@opmax.nl.