Google Penguin 4.0 Update is Live (update 8-10-2016)

Leestijd3 minuten

 

BRON : Seround Table

De bevindingen in deze blog blijken waar te zijn. Gisteren meldde Google dat de roll-out tot een einde is gekomen. Nog een paar dagen geduld. Diegene die positieve resultaten hebben behaald, mogen al een klein beetje juichen. De kans dat deze resultaten blijven, wordt met de minuut groter.

Google heeft officieel bevestigd op haar webmasterblog dat ze gestart zijn met het uitrollen van de laatste Penguin Update. De zogenaamde Penguin 4.0 REAL TIME Update. We proberen uit te leggen wat deze nieuwste update inhoudt en wat dit voor u en ons betekent.

===

Ter herinnering en waarschuwing:

Een Google Update is een (relatief) grote aanpassing op haar SEO – algoritme. Dagelijks voert Google kleine aanpassingen door, maar om de zoveel tijd wordt er stevig aangepakt. Bij een grote verandering als deze zijn er enorm veel sprongen te zien in de zoekresultaten. Ook wel de Google Shuffle of Google Dance genoemd.

Veel onervaren SEO- ‘ers raken in paniek en gaan meteen aan de slag om aanpassingen te doen. Een onverstandig besluit. Het duurt een aantal dagen voordat Google “uit gedanst” is. De resultaten springen normaal gesproken weer terug waar ze waren. Soms iets beter, soms iets slechter.

Diegene die meteen aanpassingen doorvoeren, maken meer kapot dan ze repareren. Boze tongen beweren zelfs dat Google websites in de gaten houdt die plots drastische maatregelen neemt. Overtuigd dat ze zijn dat die websites het alleen maar doen om Google te manipuleren. Wij vinden dat ver gezocht, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 

Wat houdt deze Penguin Update 4.0. Real Time in ?

Het is allemaal nog vers van de pers, dus een slag om de arm. Hou er ook rekening mee dat Google druk bezig is met uitrollen, dus in Nederland misschien nog niet van toepassing (26-09-2016). Maar de verwachting is dat de roll-out zeer snel zal verlopen.

 

De volgende factoren spelen een rol in de nieuwste Penguin Update 4.0

De aanpassingen op de websites, nadat Google is langsgekomen, worden acuut verwerkt en geanalyseerd in het algoritme van de nieuwste Penguin update. Met daarbij een zeer grote kans dat het ook supersnel zichtbaar is, in de zoekresultaten. Real Time dus.

 

  • Penguin is nu real-time

In het verleden werden de beoordeelde websites, op basis van de grote Google-updates, periodiek behandeld en na verloop van (geruime) tijd herplaatst binnen de zoekresultaten. Vooral de verschillende recente Penguin-updates hadden wat meer tijd nodig dan normaal. Dus als u als SEO-‘er aanpassingen deed, duurde het relatief lang wat dit voor uw website en posities betekende. Echter deze keer worden de resultaten “acuut” verwerkt.

 

2. Penguin is nu pagina-gerelateerd dan (normaal) site-gerelateerd

Let op, dit is een aanname!
Penguin gaat nu dubieuze signalen (spam, over-optimalisatie) beoordelen op pagina-niveau in plaats op site-niveau. Normaal gesproken werd uw gehele site geraakt als er iets onoorbaars gebeurde. Bij deze update wordt dus op pagina-niveau gekeken. Zowel positief als negatief. Als dit waar is, dan is dat goed nieuws. Want een fout is al snel gemaakt en een flinke tik op de vingers voor uw gehele website, is dan niet bepaald eerlijk.

Kortom: is een pagina aangepast dan zal Google deze pagina beoordelen op het  nieuwste algoritme en zal deze onmiddellijk een andere plaatsing (ranking) kunnen gaan geven.

Wij zullen u op de hoogte houden als er meer zekerheid is in deze tweede factor

 

Is uw site geraakt door deze nieuwste Update ?

— Houd uw posities goed in de gaten de komende dagen.

— Raak niet in paniek als u deels of volledig onvindbaar bent binnen de zoekresultaten.

— Ga niet zaken aanpassen ook al had u dat al gepland. Beter dat u er helemaal vanaf blijft voor een aantal dagen.

— Na een aantal dagen zullen de resultaten in de meeste gevallen stap-voor-stap terugkomen en de resultaten laten zien zoals u dat gewend bent.

 

Heeft u een vermoeden dat u toch geraakt bent door deze Google Penguin 4.0 – update ? Of maakt u zich ongerust omdat u misschien moverende redenen heeft dát het gaat gebeuren.

Neem dan contact op met Opmax via info@opmax.nl of één van onze contactformulieren.  Via onze systemen kunnen wij in de meeste gevallen achterhalen wat er aan de hand is en wat u er aan kunt doen.

Lees hier meer hoe om te gaan met Google Penguin Update 4.0

Opmax Development Team